zondag 29 april 2012

De Fins-Karelische motieven van Sarpaneva



De beurt is aan Finland

In de vorm van de Nordic News letters gaf ik al aan dat elk Noords land op het gebied van bijzonder en/of eigentijds design haar succesverhalen kent. Na Noorwegen, Zweden en Denemarken is nu de beurt aan Finland.

Pentti Sarpaneva

De gebroeders Timo (1926-2006) en Pentti (1925-1978) Sarpaneva bereikten vanaf 1950 wereldfaam met hun originele ontwerpen. Wie kent niet de tot een klassieker verworden gietijzeren pan met de houten handgreep die Timo ontwierp voor de stal van het Finse Iittala. 




Broer Pentti studeerde grafisch design aan het Institute of Industrial Art. Hij werd voornamelijk geïnspireerd door zijn jeugd op het platteland waar hij met zijn vader - een hoefsmid - woonde. Zijn bronzen sieraden weerspiegelen het ongepolijste Finse landschap. Berkenbast, rotsen, stenen, dode naalden en bladeren, vulcanisch lava, smeltende ijspegels, maar ook oud-Karelische motieven behoorden tot zijn inspiratiebron. In zijn Karelische sieraden zijn de Russisch-orthodoxe invloeden duidelijk zichtbaar.




Shop Sarpaneva

Pentti Sarpaneva leeft niet meer. Zijn sieraden worden niet meer gemaakt. Wel heeft Nordic Moods een aantal fraaie stukken in haar collectie. Deze sieraden verkeren in uitstekende staat, zijn onbeschadigd en zeer beperkt voorradig. 




Meer Pentti Sarpaneva en meer inspiratie is te vinden in de webshop via www.nordicmoods.nl. Direct contact? Dat kan via info@nordicmoods.nl of 
06 229 839 55. 


Vi sees snart!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten